En bok som får mig att skratta

IMG_0068

Eller rättare sagt två böcker som får mig att skratta. Populärmusik från Vittula är riktigt kul och en bok som jag tänker tillbaka på då och då. Särskilt beskrivningen av det norrländska mötet med de halländska åarna och Herr Kantarell. Liv Strömquist får mig också att skratta, särskilt när hon skriver om de manliga historikernas fascination för drottning Kristina och hennes ”eventuella intersexualitet” i Kunskapens frukt.

En tjock bok

IMG_0063

Den här boken hittade jag i svensk översättning på vårt pyttelilla högstadiebibliotek för 25 år sedan. Jag blev helt fast och gick och köpte mig en egen. Efter att ha läst den ett par gånger så köpte jag den på engelska. Då hittade jag också två andra titlar av samma författare. Alla tre böckerna var riktigt svåra att lägga ifrån sig.

”The Power of One” av Bryce Courtenay är en fantastisk uppväxtskildring som också ger en inblick i apartheidsystemet i Sydafrika under 1900-talet. Man får följa Peekay, och de personer som präglar honom, från fem års ålder. Att Peekay tidigt blir besatt av boxning är lätt att förstå och dras med i även för den som inte själv gillar boxning. Som läsare får man också en inblick i konflikterna mellan boerättlingar och engelsmän, och man får se hur andra världskriget kunde påverka vardagen för människor långt ifrån Europa och Asien. En gammal tysk professor kunde plötsligt ses som ett hot när det är krig i Europa. Som tonåring tilltalades jag också av att Peekay både kunde vara en duktig boxare och en smart student.

Tips för att bota lässvackor

Det är svårt att bota lässvackor. Ju äldre jag blir desto längre tenderar svackorna att hålla i sig. För 20 år sedan så skulle jag ha botat min lässvacka med en bra bok som jag redan hade läst men det funkar inte nu. Nu plockar jag fram min önskelista på böcker och försöker plocka ut det förhoppningsvis säkraste (en bok som man omöjligtvis kan bli besviken på) kortet.

bild (1)