Ett bokminne

IMG_0078

”Brandman Bruno” och ”Vulkanutbrottet” är böcker som jag tydligt minns att jag gillade jättemycket som barn. Men den bok som fick mig att bli riktigt intresserad av böcker, och som fick mig att själv börja leta efter fler bra böcker att läsa, var ”Anne på Grönkulla”. Det som fångade mig var det outhärdligt sorgliga slutet där Matthew dör. Det var den första boken som fick mig att gråta och det var tydligen något jag gärna ville uppleva igen 🙂

Förtjänar mer uppmärksamhet

IMG_0812

”Maus” av Art Spiegelman är en bok som har fått mycket uppmärksamhet, men som jag ändå lyckades missa tills för några år sedan då en kollega tipsade om den. En jättebra bok att läsa med sin klass om man är lärare på högstadiet/gymnasiet men också en fantastisk bok för alla läsglada vuxna.  Den förtjänar alltid mer uppmärksamhet och är så klart extra aktuell nu när högerextremismen breder ut sig i Europa igen.  Men det är inte bara att den tar upp förintelsen och andra världskriget som gör den intressant. Det är också berättelsen om fadern och sonens (som inte har upplevt förintelsen) aningens ansträngda förhållande som fångar en som läsare.

Bibblan

IMG_0074

Hela min uppväxt så hade jag nära till bibliotek. Jag bodde 300 m från det lilla bybiblioteket och där fanns en seriehörna med massor av Asterix och Lucky Luke. Man kunde också köpa varma drycker som smakade citron eller apelsin – helt ljuvligt! Lånekortet var gult med lite rundade hörn och lagt i en plastficka. Mitt nummer var U127 (om inte minnet spelar mig ett spratt). Där fanns också väldigt rara bibliotekarier som alltid var hjälpsamma och tipsade om bra böcker. När byn blev för liten så stängdes biblioteket och böckerna såldes. Jag var såklart där och fyndade så det går fortfarande att hitta gamla biblioteksböcker i mina bokhyllor.

Senaste boken jag fått

IMG_0925

Den bok jag läser just nu är också den senaste boken jag fått – ”Vi” av David Nicholls.  Min morsdagspresent om en mor som plötsligt meddelar sitt barns far att det kanske är dags för dem att gå isär, nu när sonen snart är vuxen. Det är faderns perspektiv man får följa och det är riktigt underhållande. Hans vilsenhet och oförmåga att kommunicera med sonen är komisk och som läsare vill man gärna veta hur det ska gå för denna vilsna och halvt övergivna medelålders man.

Presenttips

IMG_0069

 

Ett presenttips som funkar för de flesta är ”Little Bee” av Chris Cleave. Ett möte mellan västeuropa och inbördesstridigheternas Nigeria. Genom ett havererat förhållande får man möta chocken av att hamna mitt i en stridszon i Nigeria, att fly sitt land och hur mötet med Europa (England) ter sig. Det är ingen angenäm läsning men helt klart angelägen.

En bok som får mig att skratta

IMG_0068

Eller rättare sagt två böcker som får mig att skratta. Populärmusik från Vittula är riktigt kul och en bok som jag tänker tillbaka på då och då. Särskilt beskrivningen av det norrländska mötet med de halländska åarna och Herr Kantarell. Liv Strömquist får mig också att skratta, särskilt när hon skriver om de manliga historikernas fascination för drottning Kristina och hennes ”eventuella intersexualitet” i Kunskapens frukt.