”The Switch”

The Switch” är den första, och sista, romanen jag kommer att läsa av Olivia Goldsmith. Jag har sett ”First Wives Club” (som bygger på en av hennes romaner) för länge sedan och hade för mig att den var lite småtrevlig. Så tanken med den här boken var att få lite lättsmält sommarunderhållning. Men det är extremt svårt att gilla den här romanen och det känns mycket oklart vem jag någonsin skulle kunna rekommendera den till.

Sylvie är en medelålders kvinna (40) vars barn precis har flyttat hemifrån och vars man har skaffat sig en älskarinna. Hon har, förstår en, förslappats när det gäller utseendet. Borta är den piffiga 30-plussaren och nu har medelålder (snudd på ålderdomen) inträtt. Det är inte bra – en ska vara ung och vacker annars saknar en värde. Att Sylvie trots den begynnande ålderdomen känner sig lycklig med sitt liv, åtminstone fram tills makens otrohet uppdagar sig, är helt oviktigt i sammanhanget. Älskarinnan är allt det som Sylvie inte längre är: ung, inte alltför smart och väldigt vacker. Hon är, utseendemässigt, en kopia av frun för tio år sedan. Den något annorlunda lösningen på problemet med makens otrohet blir här att frun och älskarinnan bildar en sorts pakt som går ut på att de ska byta plats. Frun lyfter sig och älskarinnan äter upp sig, för att sedan byta plats.

Under tiden som de jobbar på förändringen blir Sylvie mer och mer förtjust i älskarinnan och verkar till slut känna sig som en storasyster till henne. Det gör inte berättelsen mer intressant. Det gör inte heller Sylvies teori om varför hon ska förlåta sin man: ”She realized she could forgive Bob because he, like many men, often had very little idea of what he was doing until it was actually done.” Stackars alla världens män som inte vet vad de gör förrän de har gjort det?! Att sedan både släkt och vänner köper bytet av identiteter rakt av var ingen stor överraskning, men fick mig att tröttna ännu mer på boken. Det bekräftar också  ännu mer det genomgående budskapet att det bara är utseendet som är viktigt. Bara de två kvinnorna ser lika ut så märker ingen att de är två helt olika personligheter. Till slut hoppar jag någon rad här och där bara för att ta mig till slutet lite snabbare.

Kanske är ”The Switch” tänkt att vara rolig och samhällskritisk? Efter 330 sidor är det svårt att läsa den som sådan. Istället känner jag att det är extremt svårt att acceptera det som känns som bokens budskap: att kvinnors enda värde ligger i att de på ytan är unga och vackra, och att de viger sitt liv åt att serva sin man non stop. Det är också svårt att köpa bilden av en 40 årig kvinna som en kvinna på väg mot livets slut. En kvinna vars enda hopp om fortsatt lycka ligger i att hon lyfter sig tillbaka till ungdomen.

Det intressanta med den här boken blev istället vem som har skrivit den. Jag blev tvungen att googla Olivia Goldsmith. Den andra länken i söklistan var en artikel om att Goldsmith hade dött efter en skönhetsoperation. I Wikipedia hittade jag en länk om att Suzanne Vega skrivit en låt om Goldsmith’s tragiska bortgång och den kan jag rekommendera:

 

”Den frusna trädgården”

Den frusna trädgården” av Kristin Hannah vill berätta en viktig historia om Leningrads belägring under andra världskriget, det är bra. Jag gillar ofta historiska romaner, kanske extra mycket när kvinnor har huvudrollen.

Men, det finns fler berättelser i ”Vinterträdgården” och de överskuggar det som känns viktigt, intressant och spännande. Ramberättelsen ger oss en kylig, rysk kvinna och hennes två fantastiska, begåvade och vackra döttrar i USA. I dessa vackra och talangfulla kvinnors liv finns egentligen bara ett problem; moderns kyla och ointresse för döttrarna. Som tur är finns det en fantastisk far som alltid har funnits där för sina döttrar och som dessutom älskat sin kyliga frun över allt annat. När han blir sjuk sätts hjulen i rullning och döttrarna försöker på olika sätt hantera förlusten och den kyliga modern. Det är nu vi hamnar i Leningrad. Vi har fått veta att modern är en god sagoberätterska, den enda sida hos henne som döttrarna har uppskattat. Moderns saga vävs in i berättelsen och blir en allt större del av den.

”Den frusna trädgården” börjar lovande men, döttrarna och fadern och berättelsen blir till slut alla för perfekta, trots att brister och tillkortakommanden tas upp. Mystiken saknas då Hannah är alltför ivrig att berätta allt för läsaren. Lösa trådar saknas helt i slutet av boken, allt får en förklaring. Det lämnar ytterst lite utrymme för egna tankar hos läsaren, vilket känns lite tråkigt. Att slutet blir lyckligt kommer inte som en överraskning men det är dessutom tillrättalagt så att inga orosmoln ska vila över karaktärerna, eller läsaren. Det blir för mycket för mig. Till slut är det ändå sagan/berättelsen om Leningrads belägring som stannar kvar hos mig och som gör att ”Den frusna trädgården” känns som en ok semesterläsning.

”Min fantastiska väninna”

När jag hade läst klart ”Min fantastiska vännina” av Elena Ferrante så försökte jag få tag på fortsättningen på biblioteket, och för första gången på länge så ställde jag mig i kö på en bok. Problemet med det visade sig vara att jag är fjortonde i kön och boken finns inte på biblioteket än. Så sommaren 2017 blir det kanske min tur…

 

Tillbaka till boken som jag har läst: ”Min fantastiska väninna”. Det är en bok om hur det är att växa upp i arbetarkvarteren i Neapel, med mycket små möjligheter att vidareutbilda sig och med mycket starka könsbundna roller att falla in i för de unga tjejerna och killarna.

Att våga gå emot traditionen och skaffa en utbildning, eller att ens hitta en orsak till varför man ska utbilda sig, är inte lätt. Kanske är det därför en fastnar för Lila och Elena. Lila är inte som alla andra och har ett enorm sug efter att lära sig saker. Hon är bäst och snabbast på att lära sig allt i skolan, dessutom är hon en tuff tjej som ingen sätter sig på. Elena inspireras och utmanas av Lila. Trots att mammorna är hemma, eller kanske just därför, så är det snarare papporna som står på flickornas sida när det gäller att fortsätta utbilda sig. Men, utbildning ses inte som viktigt och få verkar se några fördelar med det. Vi träffar flickorna tidigt i livet och får följa deras skolgång och tonårsliv. Båda flickorna har föräldrar som sällan finns där för dem, kanske beroende på att livet är tufft för familjerna. Fäderna jobbar för att försörja sina familjer hjälpligt och mödrarna arbetar i hemmet. Ingen tar sig ut ifrån kvarteren där de bor.

Vänskap och avundsjuka går hand i hand för Elena när det gäller Lila. Hon är beroende av Lilas uppmärksamhet och vänskap samtidigt som hon är enormt avundsjuk så fort Lila är bättre i skolan, eller om Lila på något sätt ligger före henne. Hur Lila känner får vi inte veta lika mycket om trots att hon är både berättelsens stjärna, och gåta. Eller kanske just därför, en stjärna kräver lite mystik. Boken inleds med att hon har försvunnit och att Elena antas veta var hon kan finnas. Genom bokens inledning förstår vi också att både Elena och Lila är vuxna, men när vi lämnar dem i första boken så är de fortfarande tonåringar. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen. Det får nog bli ett inköp.

Vill man läsa mer om hur det är att växa upp som tjej i en arbetarfamilj i Italien så kan man, i väntan på del två av Ferrantes bok, läsa Silvia Avallones ”Stål”. Båda böckerna ger mersmak när det gäller samtida italiensk litteratur. Båda ger också mycket att tänka på kring jämställdhet och klassfrågor.

 

 

Läser nu…

I veckans bokbloggsjerka finns det två frågor att svara på:

  1. Vad läser du just nu och vilken bok har du tänkt ta till efter den är utläst?

Just nu läser jag ”Den frusna trädgården” av Kristin Hannah. En bok om en välbärgad amerikansk familj med två systrar, en vänlig far och en känslokall rysk mor. Hemligheter kring modern ska uppdagas, men så långt har jag inte kommit än.

Hittills har den varit lätt att komma in i. Den känns som en bra sommarläsning.

När ”Den frusna trädgården” är slut väntar ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri.

2. ”…tips på podcaster eller annat trevligt man kan lyssna på när man är ute och spatserar i skogen (eller var som helst för den delen).”

Jag lyssnar ganska sällan på podcaster, men då jag lyssnar blir det oftast på sommarprat i P1. Förra året tyckte jag mycket om Syster Karins sommarprat. Någon gång ibland laddar jag ner en intervju från World Book Club också. Hittade en förtjusande trevlig intervju med Judith Kerr där.

”Öppnas i händelse av min död” – Liane Moriarty

Öppnas i händelse av min död” gav jag först bort som julklapp innan jag själv fick tillfälle att läsa den.

Berättelsen kretsar kring tre kvinnors liv: Cecilia, Tess och Rachel. Cecilia är den perfekta hustrun, med den perfekta maken, de perfekta barnen och det perfekta livet. Hon, och berättaren är väl medvetna om hur extremt perfekt hon är och påminner ofta läsaren om det. Men så drabbas hon av livets brutalitet, och sitt livs chock, när hon öppnar sin makes brev, det han skrivit ”i händelse av min död”.

Den andra kvinnan är Tess som lever ett harmoniskt liv med sin man, sin son och sin kusin som är som en syster för henne. Även hon drabbas av en livschock som hon måste ta sig igenom.

Den tredje kvinnan, Rachel, är lite äldre och drabbades av sitt livs chock för över tjugo år sedan. Hennes dotter blev mördad och mördaren hittades aldrig. Hon har dessutom ett komplicerat förhållande till sin sonhustru och agerar lätt apatiskt i  förhållande till sonen. Den som betyder något i hennes liv är den lille sonsonen.

Dessa tre kvinnor rör sig i samma stad och kring samma skola. Alla tre ställs inför intressanta och livsavgörande val, men trots det känner jag en viss mättnad av alla välputsade fasader som ska hållas uppe. Särskilt som den som ska hålla fasaden uppe alltid är kvinna.

Moriarty har en överraskande iver att ge allt en förklaring. Den allvetande berättaren i ”Öppnas i händelse av min död” blir lite för allvetande och berättelsen hade gynnats av att berättaren hade hållit inne med lite mer av sin kunskap. Men Moriarty har också en förmåga att på ett humoristiskt sätt fånga tankar som jag tror att många kvinnor kan känna igen sig i. ”Öppnas i händelse av min död” är en fascinerande och fångande bok, men kanske inte en bok som stannar kvar hos läsaren så länge.