Inspirera barns läsande

Veckans fråga i bokbloggsjerkan kommer från Lottens bokblogg. Hur inspirerar man barns läsande?

Jag tror att man både måste låta barn själva välja vad de vill läsa men också guida dem till ny litteratur. Att börja läsa tidigt är så klart bra och att vara noga med de läsläxor som barnen får med sig från skolan. På så vis kan en lätt visa att läsning är viktigt. Biblioteket är toppen för att visa hur mycket litteratur det finns. Det är säkert också bra att själv visa att en läser, men ännu viktigare är nog att läsa högt och ofta för barnen. Då tror jag att en skapar ett positivt tänk kring läsning som något trevligt, mysigt och avkopplande som man gör tillsammans.

När det gäller läsning med ungdomar i skolan (gymnasiet) så tror jag att det mest effektiva är att läsa samma, noga utvalda (inte så lätt), bok för att alla ska kunna hänga med i diskussionen kring läsningen. Det är mycket lättare att prata om berättare, stilfigurer, budskap och kopplingar till andra verk om alla läser samma bok. Ett sätt att underlätta det gemensamma läsandet är också att läsa delar, eller hela boken högt. Förhoppningsvis är det också något som lockar till vidare läsning, eller lyssning, av andra böcker. Jag tror också att det är bra att läsa många noveller tillsammans då det ofta känns lättare att prata/skriva om en hel text istället för ett utdrag ur en text (vilket det ofta kan bli på gymnasiet). Med flera noveller har en också möjlighet att visa på fler författare och ju fler de känner till, ju större är chansen att de hittar någon som de gillar och vill läsa mer av.

2 reaktioner till “Inspirera barns läsande”

  1. Min svensklärare i gymnasiet är den bästa lärare jag någonsin haft. Hon var helt fantastisk och inspirerande. Och hon tvingade oss inte att tolka texter på samma sätt som hon (har råkat ut för lärare som är motsatsen också).

    1. Självklart måste inte alla tolka en text på samma sätt. Det är ju också en anledning till att det är bra att alla läser samma text, att man kan se olika saker i den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.