”Öppnas i händelse av min död” – Liane Moriarty

Öppnas i händelse av min död” gav jag först bort som julklapp innan jag själv fick tillfälle att läsa den.

Berättelsen kretsar kring tre kvinnors liv: Cecilia, Tess och Rachel. Cecilia är den perfekta hustrun, med den perfekta maken, de perfekta barnen och det perfekta livet. Hon, och berättaren är väl medvetna om hur extremt perfekt hon är och påminner ofta läsaren om det. Men så drabbas hon av livets brutalitet, och sitt livs chock, när hon öppnar sin makes brev, det han skrivit ”i händelse av min död”.

Den andra kvinnan är Tess som lever ett harmoniskt liv med sin man, sin son och sin kusin som är som en syster för henne. Även hon drabbas av en livschock som hon måste ta sig igenom.

Den tredje kvinnan, Rachel, är lite äldre och drabbades av sitt livs chock för över tjugo år sedan. Hennes dotter blev mördad och mördaren hittades aldrig. Hon har dessutom ett komplicerat förhållande till sin sonhustru och agerar lätt apatiskt i  förhållande till sonen. Den som betyder något i hennes liv är den lille sonsonen.

Dessa tre kvinnor rör sig i samma stad och kring samma skola. Alla tre ställs inför intressanta och livsavgörande val, men trots det känner jag en viss mättnad av alla välputsade fasader som ska hållas uppe. Särskilt som den som ska hålla fasaden uppe alltid är kvinna.

Moriarty har en överraskande iver att ge allt en förklaring. Den allvetande berättaren i ”Öppnas i händelse av min död” blir lite för allvetande och berättelsen hade gynnats av att berättaren hade hållit inne med lite mer av sin kunskap. Men Moriarty har också en förmåga att på ett humoristiskt sätt fånga tankar som jag tror att många kvinnor kan känna igen sig i. ”Öppnas i händelse av min död” är en fascinerande och fångande bok, men kanske inte en bok som stannar kvar hos läsaren så länge.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.