En tjock bok

IMG_0063

Den här boken hittade jag i svensk översättning på vårt pyttelilla högstadiebibliotek för 25 år sedan. Jag blev helt fast och gick och köpte mig en egen. Efter att ha läst den ett par gånger så köpte jag den på engelska. Då hittade jag också två andra titlar av samma författare. Alla tre böckerna var riktigt svåra att lägga ifrån sig.

”The Power of One” av Bryce Courtenay är en fantastisk uppväxtskildring som också ger en inblick i apartheidsystemet i Sydafrika under 1900-talet. Man får följa Peekay, och de personer som präglar honom, från fem års ålder. Att Peekay tidigt blir besatt av boxning är lätt att förstå och dras med i även för den som inte själv gillar boxning. Som läsare får man också en inblick i konflikterna mellan boerättlingar och engelsmän, och man får se hur andra världskriget kunde påverka vardagen för människor långt ifrån Europa och Asien. En gammal tysk professor kunde plötsligt ses som ett hot när det är krig i Europa. Som tonåring tilltalades jag också av att Peekay både kunde vara en duktig boxare och en smart student.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.